• Leverans inom 1-5 vardagar
  • Fri frakt vid köp över 899 kr
  • Öppet köp i 100 dagar
  • Stort Urval!
  • Professionell Kundservice

Så här skapar du det perfekta ljuset för läxläsning (5 tips)

Så här skapar du det perfekta ljuset för läxläsning (5 tips)

När det kommer till läxläsning, uppsatsskrivning eller att arbeta hemifrån är belysningen otroligt viktig för att skapa rätt miljö. Om det är för mörkt kan det ge en dyster stämning och göra det svårt att koncentrera sig. Här är de bästa tipsen för att skapa det perfekta ljuset för ditt hemmakontor eller din läsarbetsplats.

1. Få så mycket dagsljus som möjligt


Dagsljus är viktigt för vårt välbefinnande. Mörker kan ge en nedstämd känsla, vilket vi försöker undvika när vi skapar en bra studiemiljö. Dagsljus ger naturlig energi, särskilt om du kan öppna ett fönster för frisk luft. Inga eller få fönster där du läser? Inga problem! Vi hjälper dig att skapa funktionellt ljus med LED, vilket kan justeras i färgtemperatur, som beskrivs i nästa punkt.

2. Välj rätt färgtemperatur


Ju högre färgtemperatur (Kelvin) du väljer, desto effektivare blir arbetsmiljön. Vi rekommenderar ljuskällor eller lampor för kontoret med en färgtemperatur på 4000-4500K. Jämfört med vanliga inomhusbelysningar för kök, vardagsrum, sovrum osv., som har en Kelvin på 2700-3000 (varmt vitt).


3. Använd skrivbordslampor för att skapa rätt ljus


Varje bra hemmakontor eller läsarbetsplats behöver en bra skrivbordslampa. Den gör det lättare att få direkt ljus över dina papper. En bra skrivbordslampa bör kunna justeras så att du kan rikta ljuset dit du behöver det.

4. Använd flera lager av ljus


När du letar efter rätt ljus för läxläsning är det viktigt att inte bara fokusera på skrivbordslampan (även om den är viktig). Det är också viktigt att ha bra allmänt ljus i rummet för att undvika mörka områden eller för många skuggor. En bra metod för att säkerställa allmän belysning är att placera en taklampa, gärna mitt i rummet, för att sprida ljuset jämnt.


5. Välj rätt antal lumen


Många blir förvirrade när de ser på specifikationerna för LED-lampor eller ljuskällor. Antalet lumen är ofta förbisedda, medan folk fokuserar mer på watt. Även om watt är viktigt eftersom det anger strömförbrukningen har det ingenting att göra med ljusstyrkan. Här kommer lumen in i bilden – ju högre lumen desto starkare ljuskälla. Om du har en taklampa i kontoret eller läsarean rekommenderar vi minst 600 lumen. Om du har en LED-bordslampa på skrivbordet är det idealiskt om den kan dimras så att du kan justera ljusstyrkan efter hur mycket naturligt ljus som kommer in utifrån.

Vi hoppas att dessa tips har rustat dig bättre för att skapa rätt belysning för läxläsning. Kom ihåg att du alltid kan kontakta oss via e-post, chatt eller telefon om du behöver råd, vägledning eller har frågor om specifika produkter.